Return to Familiar Grounds

Nieuwe voorstellingen Return to Familiar Grounds door het Upperworld Underworld Ensemble.

Beeldend en theatraal concert over terugreis naar muzikale roots.

Na de afgelastingen door de lockdown is het enige tijd stil geweest rond het project Return to Familiar Grounds van Michel Duijves en het Upperworld Underworld Ensemble. Inmiddels is er weer gerepeteerd en staat het ensemble klaar voor twee nieuwe voorstellingen! Dit is voor een groot deel mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. Het Upperworld Underworld Ensemble gaat deze voorstellingen doen in een scenografie van Susan van Hulst.

Twee voorstellingen in Heemstede

Za 28 aug 15.00 Boekhandel Blokker, Heemstede (met het accent op de gedichten van Elly, die genomineerd is voor de poëziedebuutprijs van het Poëziecentrum te Gent voor haar bundel liefde de vluchtige holte), entree gratis.
Reserveren info@boekhandelblokker.nl of bel 023 5282472

Za 28 aug 20.15 Pinksterkerk, Heemstede, entree € 17,50.

Reserveren michelduijves@gmail.com

Drie voorstellingen in Bergen en Alkmaar

Do 26 aug 17.00 Vredeskerkje, Bergen aan Zee, entree € 15,-  
Do 26 aug 19.00 Vredeskerkje, Bergen aan Zee, entree € 15,-  

Reserveren kaartverkoop@kunstgetij.nl – tijdstip vermelden

Vr 3 sep 20.30 De Sociëteit, Alkmaar, entree € 7,50 Reserveren societeit@binnenstadscentrum.nl  

‘De plekken waar ik gewoond heb, zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met muziek, muziekinstrumenten en geluiden.’

Sneak preview van de voorstelling. Met dank aan de Pletterij voor het gebruiken van de filmopnames.

Klarinettist, basklarinettist, componist en fotograaf Michel Duijves is van 1960. Het leek hem mooi om in zijn zestigste levensjaar met de drie disciplines muziek, fotografie en dichtkunst het bestaan als kunstenaar te onderstrepen. Als ankerpunten gebruikte hij de zeven plekken waar hij gewoond heeft: ‘De plekken waar ik gewoond heb, zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met muziek, muziekinstrumenten en geluiden. De piano ontdekte ik in Den Helder. Verschillende geluiden van automotoren fascineerden mij enorm tijdens de eerste periode in Alkmaar. De klarinet leerde ik kennen bij de harmonie in Bergen. Muziek werd echt mijn leven gedurende de tweede periode in Alkmaar. Op het conservatorium werd me duidelijker wat ik allemaal met de klarinet kon. Daar ontdekte ik de basklarinet. Amsterdam trok. Hier kon ik nog meer in de improvisatie-muziek duiken, hier kon ik op vrije wijze les geven. Hier werden mijn kinderen geboren. De stad ging beklemmen, ik trok met mijn nieuwe lief naar Halfweg. Daar waren minder muzikale impulsen en moest ik de muziek meer uit mezelf halen. Het dorp ging benauwen. Waar naartoe? Het werd Heemstede, een dorp verbonden met een stad. Hier vind ik de stilte om ongebonden te componeren en te musiceren. Haarlem en Amsterdam zijn dichtbij als ik meer geluid nodig heb of collega’s om muziek mee te maken. Om de composities te laten klinken had ik een ensemble in gedachten waarin musici spelen die me na aan het hart liggen en waar ik de afgelopen jaren intensief mee heb samengewerkt.’

Het Upperworld Underworld Ensemble bestaat uit:
Corinne Moerbeek – piano, Elly Stolwijk – voordracht, Frank Stolwijk sopraan- en tenorsax, Matthijs Tuijn – elektrische gitaar en basgitaar, Michel Duijves – klarinet en basklarine

Return to Familiar Grounds is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Het boek Return to Familiar Grounds

Eind oktober 2020 publiceerde Michel Duijves het boek Return to Familiar Grounds met daarin een door hem gemaakte serie oude en recente foto’s van de plekken waar hij gewoond heeft. Een extra dimensie in het boek vormen zeven nieuwe gedichten van Elly Stolwijk. Ze maakte die met de woonplekken en Duijves’ levensloop in gedachten. Michel Duijves maakte zeven nieuwe composities. Twee al bestaande stukken omlijsten deze nieuwe composities. Alle muziek en de gedichten staan op een CD achterin het boek. Ontwerp en vormgeving van het boek is van de hand van Stephan de Smet. Kunstenaar Pieter Bijwaard zorgde voor advies. Het boek ligt bij de volgende boekwinkels: Boekhandel Blokker, Heemstede – De Eerste Bergensche Boekhandel, Bergen – Kennemer Boekhandel, Haarlem.

Return to Familiar Grounds is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Bron: Behind StoriesYouTube kanaal

Reacties gesloten