biografie & discografie

Biografie

 

Michel Duijves studeerde klarinet aan het Conservatorium Alkmaar bij Arjan Kappers. Voor zijn conservatoriumtijd speelde Michel in Bergens Harmonie en het kwartet De Vier Winden met cabaretier Diederik van Vleuten. Later in een blazerstrio met fagottist Henk de Wit en het jazzseptet Jan Rap uit de Maat met saxofonist Erik van der Weijden.

lees meer...

Na zijn klarinetstudie richtte hij zich op zowel de klassieke – als de geïmproviseerde muziek. Hij speelde in 2 klarinetkwartetten: 4 op de schaal van Richter (premières van composities van Jan van Zelm en Kees van Unen) en Kwartet Decime.
Daarnaast speelde hij nog in het Bergens Blaas Ensemble met zijn vader Ger Duyves (o.a. uitvoeringen van werken van minder bekende Noord-Hollandse componisten, zoals Jacob Kwast, Johan Winnubst en Dirk Duijves).

lees minder


2013 08 811 (2) klein.jpg
foto: Marjan van Huet

In de geïmproviseerde muziek richtte Michel samen met Carl G. Beukman Quartetto Nieuw Amsterdam op, waarvoor hij o.a. Trios and Interludes componeerde. QNA won in 1989 een 2e prijs op het Middelsee Jazztreffen! In 1994 voerde QNA een gesubsidieerd project uit met de componisten/musici Cor Fuhler, David Dramm en Linsay Cooper.
In 1995 werkte Michel mee aan de cd Kenvermogen van de gelijknamige groep, met onder andere de klarinettisten Ab Baars en Erik van Deuren..

lees meer...

Met Bite the Gnatze, onder leiding van gitarist en componist Paul Pallesen nam Michel 5 CD’s op; North West South East, Throw the Plates, Wilde Dans in een Afgelegen BerghutWals door het Raam en Peeling Off Slowly.
Bite the Gnatze speelt jazz-impro-folk. Voor deze band componeerde Michel Battle of Polkas, Flat, Zilt en Farne.

Eind 1997 nam Michel deel aan het muziektheaterprogramma Scrooge, naar het bekende verhaal van Charles Dickens, door Counterparts Theatre Company uit Utrecht. In deze voorstelling speelde hij naast basklarinet ook nog klarinet, melodica en harmonium. Tevens componeerde hij de openingsmuziek.

In 1998 deed Michel een korte tour met de Ierse fluitist Brian Finnegan. Hieruit vloeide in 2000 de CD Face in the Water van Maalstroom voort, die verscheen op het PAN records label. Op deze CD spelen behalve Brian Finnegan verder Paul Pallesen (gitaar en banjo) en Peter van Os (accordeon). Maalstroom maakte in 2004 de CD From the Wood. De Vlaming Wim Poesen neemt hierop de plaats in van de Ier Brian Finnegan. Na veel wisselingen in de bezetting bestaat Maalstroom nu uit Paul Pallesen (gitaar, bouzouki en zang), Gilles Rullmann (viool, gitaar en zang) en Job Cornelissen (zang en percussie). Begin 2008 kwam de 3e CD, Open Window uit. In 2009 ging Maalstroom een samenwerking aan met de Engels/Schotse zangeres en saxofoniste Jo Freya. Maalstroom & Jo Freya namen in 2010 de CD Meet op.

Sinds 2001 zijn de banden met de klezmermuziek stevig aangehaald doordat Michel toetrad tot de Jewish Musicband. In 2005 maakte de Jewish Musicband met de zangeresClaron McFadden de CD Glick!, die uitkwam op het Syncoop label.

Vanaf november 2011 werkte hij aan een project met eigen foto’s en composities. Uitgangspunt is het gebied rond de Zochervijver in Wandelbos Groenendaal te Heemstede. In juni 2013 verscheen het boek To the Island met 26 foto’s en een cd met 11 composities.

Van 2011 tot het voorjaar 2014 heeft Michel in periodes gewerkt aan zijn compositie DESvoor solo basklarinet, 4 klarinetten, 2 basklarinetten, piano en grote trom. Het stuk is geïnspireerd op het grondplan van het Oude Hof in Bergen, zoals dat door de Franse filosoof René Descartes ontworpen is. Van 1 april t/m 15 juni 2014 maakte DES deel uit van de tentoonstelling Inspiratie, kunst, kennis en natuur – Het Oude Hof te Bergen in Kranenburgh, culturele buitenplaats te Bergen (N-H). Tegelijkertijd verscheen de cd Jump! Michel Duijves works 2007-2014, met hierop DES en 7 andere werken van solo tot en met grotere bezetting. Bijvoorbeeld Daar is hier uit 2007 voor solo basklarinet enAnother Jump uit 2009 voor solo klarinet, 6 klarinetten, 2 basklarinetten, contrabasklarinet, piano en percussie. Alle partijen zijn door Michel ingespeeld en opgenomen door Dirk Hooglandt. Het grafisch ontwerp is van Stephan de Smet.

Vanaf najaar 2014 heeft hij een haf jaar gewerkt aan 5 composities voor het fotoboekBomen op de Heemsteedse Dreef van Theo Out. De stukken zijn ingespeeld door
Duijves & Duijves (Michel Duijves – klarinet, basklarinet en piano Nikolai Duijves – cello). De opnames werden gemaakt door Nikolai Duijves.

lees minder

Op dit moment speel Michel in Maalstroom, de Ierse folkband Mind the Midgie, de Jewish MusicbandBite the Gnatze, het duo Duijves & Duijves, de Balkan band Gadjo Orkestra en The Island Quartet.

 

Discografie

 

Theo Out & Michel Duijves
Bomen op de Dreef – fotoboek & cd – (2015)  

Michel Duijves
To the Island – fotoboek & cd – (2013)
Jump! works 2007-2014 – (2014)

Maalstroom
Face in the Water – (2000)
From the Wood- (2004)
Open Window – (2008)
Meet – (2008)
Lure – (2015)

Mind the Midgie
Best of Three – (2006)
Best of Five – (2010)

Bite the Gnatze
North West South East – (1998)
Throw the Plates – (2000)
Wilde Dans in een afgelegen Berghut – (2003)
Wals door het Raam – (2007)
Peeling off Slowly – (2011) 

Jewish Musicband
Glick! – (2005)

Kenvermogen
Kenvermogen – (1995) 

Reacties gesloten